Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Δύο εξαιρετικά βιβλία από τις εκδόσεις Ίκαρος


Είμαι πολύ χαρούμενη που σας παρουσιάζω δύο νέα εξαιρετικά βιβλία από τις εκδόσεις Ίκαρος. Αξίζει πραγματικά να τα χαρίσετε σαν δώρο στα παιδιά σας. Συνώνυμα της ποιότητας του λόγου και της απόλυτης αισθητικής, τα παιδιά σας θα τα λατρέψουν όπως άλλωστε έκανε και η κόρη μου η Ανδριάνα που μόλις γύρισε από το σχολείο άρχισε να τα διαβάζει αμέσως! Το πρώτο έχει τίτλο "Πηγαινέλα στα σύννεφα" και είναι του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Ένα μοναδικό παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη. Θα το βρείτε από τις εκδόσεις Ίκαρος εδώ. Λίγα λόγια για το βιβλίο. 
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το τέταρτο στη σειρά: "Αν διάβαζα… ποιητές της γενιάς του '30”. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εμπνέεται από τους στίχους των μεγάλων ποιητών της γενιάς του ’30 και γράφει παραμύθια με φόντο τις μοναδικές του εικόνες. Διαβάζοντας τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη ο Αλέξης Κυριτσόπουλος ανακάλυψε χρώματα, φώτα, παιχνίδια, έρωτες, γιορτές, άλογα, ήλιους, θάλασσες, σύννεφα, και έγραψε ένα τρυφερό αλληγορικό παραμύθι που τα συνοδεύει.
Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά γνώρισε τη ζωγραφική στο Παρίσι. Η ζωγραφική του φιλοξενείται σε γκαλερί, σε βιβλία, δίσκους βινυλίου, CD και αφίσες. Έχει ζωγραφίσει μουσικά θεάματα και έχει δημιουργήσει "κινούμενη ζωγραφική", ή αλλιώς κινούμενα σχέδια. Μερικές φορές γράφει και ζωγραφίζει δικά του βιβλία. Άλλες πάλι ζωγραφίζει βιβλία που έχουν γράψει άλλοι. Εκτός λοιπόν από τις ατομικές του εκθέσεις (Γκαλερί Σκουφά, Ζουμπουλάκη, Άστρα, Άνεμος) και από κάποιες ομαδικές στις οποίες συμμετέχει, η ζωγραφική του βρίσκεται στα βιβλία του: - Παραμύθι με τα χρώματα - Ένα παραμυθάκι για χειμώνα και καλοκαίρι - Άσπρο άλογο (εκδ. Κέρδος) - Έλα, μάτια μου, στολίσου (εκδ. Άγρα). Συνεργάζεται με τον Στέλιο Ράμφο για τα βιβλία του και με τον Διονύση Σαββόπουλο για τα μουσικά θεάματα (Αχαρνείς, Κούρεμα, Σαββόραμα), τους δίσκους και τα CD του. Ζωγραφίζει για τη μουσική του Νίκου Ξυδάκη (εξώφυλλα δίσκων, CD και αφίσες). Έχει επίσης ζωγραφίσει Τα παράλογα του Μάνου Χατζιδάκι. Ζωγραφίζει για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Ο Πέτρος κι ο λύκος, Σαββόραμα, Λυσιστράτη). Συνεργάζεται με την καθηγήτρια Βάσω Τοκατλίδου (τμήμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Α. Π. Θ.) για το graphic concept και την εικονογράφηση γαλλικών εκπαιδευτικών βιβλίων.

Το δεύτερο μαγικό βιβλίο που μαζί του ταξιδέψαμε είναι 
Το νησί του παππού του Benji Davies, από τον βραβευμένο δημιουργό του Αρκουδάκου, μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη και την απώλεια. Θα το βρείτε από τις εκδόσεις Ίκαρος εδώ. Λίγα λόγια για το βιβλίο. Η πρώτη ανάγνωση, πρόκειται για μια υπέροχη περιπέτεια: Ο Σιντ, πάει επίσκεψη στον Παππού, και μαζί ανακαλύπτουν μια πόρτα στην σοφίτα του σπιτιού που οδηγεί στο κατάστρωμα ενός πλοίου. Σαλπάρουν και βρίσκονται σε ένα μαγευτικό, τροπικό νησί. Το εξερευνούν, από άκρη σ’ άκρη, κάνουν μπάνιο στους καταρράκτες, βρίσκουν μια καλύβα, και ο Παππούς αποφασίζει να εγκατασταθεί στο νησί. Ο Σιντ, επιβιβάζεται στο πλοίο και γυρίζει πίσω.
Σε δεύτερο επίπεδο, το βιβλίο αυτό, με εξαιρετικά διακριτικό τρόπο, αντιμετωπίζει το θέμα της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου με ιδιαίτερη τρυφερότητα και ευαισθησία. Ο Σιντ αγαπάει τον Παππού. Ο Παππούς αγαπάει τον Σιντ. Και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, ούτε όταν ο Σιντ δεν θα μπορεί πια να επισκεφτεί τον παππού.
Το βιβλίο έχει ήδη αποσπάσει τα βραβεία: -AOI World Illustration Awards 2015 – Children’s Books Professional -Sainsbury’s Picture Book Award -Sainsbury’s Children’s Book of the Year 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...